Bielorus a traja Somálčania chcú získať azyl na Slovensku

02.07.2012 Sobrance

Sobrance 2. júla (TASR) - Príslušníci hraničnej polície zadržali v týchto dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí štyroch cudzincov. Traja Somálčania a jeden štátny príslušník Bieloruska následne prejavili záujem o získanie azylu na Slovensku.
Ako informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície so sídlom v Sobranciach Agnesa Kopernická, k zadržaniu troch Somálčanov došlo v piatok 29. júna o 7.15 h v obci Ulič, okres Snina. Spomínaní cudzinci nemali pri sebe žiadne doklady.
"Osoby sa podrobili lekárskemu vyšetreniu na určenie veku, keďže uvádzali, že sú maloletí bez sprievodu, pričom bolo zjavné, že uvádzaný vek nekorešponduje s ich výzorom. Potvrdilo sa, že cudzinci sú starší ako 18 rokov," poznamenala Kopernická.
Ako dodala, trojica Somálčanov prejavila po zadržaní záujem o udelenie azylu na území SR. V tejto súvislosti ich polícia previezla do Záchytného tábora v Humennom za účelom realizácie azylovej procedúry.
Štátneho príslušníka Bieloruska zadržali muži zákona na križovatke ciest medzi obcami Ubľa a Michajlov, okres Snina, v piatok približne o 21.25 h takisto bez cestovného dokladu.
"Vo svojej výpovedi uviedol, že domovskú krajinu opustil pre kriminálne živly, ktoré ho vydierali, pričom cestoval cez Ukrajinu a Poľsko. Vzhľadom na skutočnosť, že prejavil záujem o udelenie azylu na území SR, previezli ho do Záchytného tábora v Humennom," uzavrela Kopernická.
 

Vyberte región